Recept på lite av varje  |
Bigi mammans goda rulltårta
Gör en rulltårta
5 ägg
2 dl socker
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl ptatismjöl
1 tsk bakpulver
Bakas i 5 min 250 grader. Låt svalna.
Fyllning
1 1/2 dl mjölk
3 dl kokos
100 gr smör
2 dl florsocker
1 äggula
Koka upp mjölken till fyllningen och häll den het över kokosen, låt detta kallna. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulan samt kokosblandningen.
Rulla ihop. Den behöver en stund i kylskåp så blir inte fyllningen så lös. Den går att frysa om där blir något över.
MUMS!
|
Bigis urläckra rispufftårta
4 äggvitor
2½ dl socker
4 dl Kelloggs Rice Krispies
Vispa samman äggvitor och socker till en maräng
Rör i Kelloggs Rice Krispies
Bred ut smeten i en braspanna och baka kakan i 150 grader i 1 timme.
Stäng därefter av ugnen. Låt tårtan stå i ugnen till nästa dag.
Gör därefter krämen
Koka samman
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
rör i lite vaniljsocker och därefter 150 gr smör
Ställ krämen i kylskåpet till nästa dag.
Nästa dag:
Dela tårtan - bred på krämen + 2 dl vispad grädde.
Ät och va´gla´!
|
Ulla-Britt Ohlsson sockerkaka
SOCKERKAKA MED SMÖRKRÄM
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
SMÖRKRÄM
50 g smör
½ dl socker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
Kokos
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst. Blanda
mjöl och bakpulver och rör ner i ägg-
smeten. Tillsätt sist det kokande
vattnet. Häll smeten i en smord och
bröad form. Grädda i 175 grader i
ca 30 minuter.
Rör ihop smörkrämen under grädd
ningstiden.
Pricka den varma färdiga
kakan med en sticka och bred på
hälften av krämen som smälter ner.
Låt kakan svalna och bred på resten
och strö på kokos.
Njut!
|
Kastanjas Quilt
1. 14 fat-quarters ( 45-50 cm x 55 cm, halv bredd)
2. Börja med att skära av stadkanten.
3. Skär därefter – på samma kant – av en remsa 2½” ( 6 cm ) till avslutningskant
4. Skär därefter – på samma kant – av en remsa 6” ( 15 cm ) till ytterkant
5. Dela biten som är kvar i 6 exakt lika stora kvadrater, det blir ca 15 cm i kvadratens sida
6. Dessa 6 x 14 = 84 kvadrater blandas och sys samman till 9:o-rutor (= 9 st med 3 st kvadrater över)
7. Dessa 9:o-rutor delas på mitten horisontellt och vertikalt i 4:a bitar. På så vis har man fått 36 st kvadrater som består av en stor kvadrat, en liten kvadrat och 2 rektanglar
8. Blanda och sy samman till 6 x 6 rutor
9. Sy samman bitarna till ytterramen och sy på runt om
10. Dubblera med vadd och bakstycke, quilta och avsluta med den hopsydda avslutningskanten
Jag tror att täcket blir ca 150 cm x 150 cm med 14 st fatquarters. Vill man ha ett större täcke på längden, bredden eller både och tar man bara fler fatquarters.
Jag hoppas att detta blev rätt efter Toves beskrivning.
Lycka till!
Hälsningar
Ingrid
|
Idas bröd
2 limpor
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetekli
2 dl vetegroddar
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
2½ dl havrekross
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
Blanda ihop ovanstående
Tillsätt: 1½ dl mörk sirap och 1 l lättfil
Arbetsgång:
Smörj och bröa 2 formar
Grädda 1 tim 20 min i 175 grader C längst ner i ugnen
Stjälp upp bröden med detsamma på galler
Låt svalna övertäckta med form i 20 min sedan övertäckta med bakduk.
|
Lisa.b´s kladdekaga
2 ägg
3 dl socker
1 1/4 dl smält smör (ca 100 gr)
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner det smälta smöret, vetemjölet, kakaon och vaniljsocker.
Häll ingredienserna i en bröad form med löstagbar kant.
Grädda ca 35 min i 150 grader.
Servera med vispad grädde.
Mums!
|
Birgits berömda sallad
1 stånd grönkål – inte alltför stort- som sköljes och skäres i strimlor ( man kan också ta lika delar grönkål och annan sallad)
2-3 äpplen tärnade
1 rödlök skuren i tunna skivor
Marinad:
Lika delar olja och balsamvinäger + ev lite vatten
1 msk honung
Allt blandas och hälles över salladen
Till sist strör man hackade valnötter över
|
Ingrid Persson-Havenbergs försvinnande goda långpannetårtan
10-12 bitar
75 gr margarin
1½ dl strösocker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
5 msk mjölk
1 hg val- eller hasselnötter
Maräng:
4 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
Fyllning:
3-4 dl vispgrädde
ev. frukt eller bär
Ugnstemperatur: 150 gr
Gör så här:
1. Rör margarin och socker poröst, tillsätt äggulorna en i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner det tillsammans med mjölken i äggsmeten.
2. Bred ut smeten i en smord bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Strö över hackade nötter.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker och bred marängsmeten över tårtan. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 min.
4. Stjälp upp tårtan på smord plåt, dra av papperet och vänd tillbaka den. (Hit går tårtan att förbereda, förvara den i långpannan med endast ett smörpapper över.)
5. Dela den kalla tårtan i 2 delar, som läggs samman med vispad grädde och ev. frukt strax innan den skall ätas.
Ev. rester går bra att frysa.
|