Recept

Läckra, kakor, bröd och sallader som serverats på Öresundsquiltarnas möten.

Bigi mammans goda rulltårta

 

Gör en rulltårta

 

5 ägg

2 dl socker

1/4 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

 

Bakas i 5 min 250 grader. Låt svalna.

 

Fyllning

 

1 1/2 dl mjölk

3 dl kokos

100 gr smör

2 dl florsocker

1 äggula

 

Koka upp mjölken till fyllningen och häll den het över kokosen, låt detta kallna. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulan samt kokosblandningen.

 

Rulla ihop. Den behöver en stund i kylskåp så blir inte fyllningen så lös. Den går att frysa om där blir något över.

 

MUMS!

 

----------------------------------------------------------------------------------

Bigis urläckra rispufftårta

 

4 äggvitor

2½ dl socker

4 dl Kelloggs Rice Krispies

 

Vispa samman äggvitor och socker till en maräng

Rör i Kelloggs Rice Krispies

 

Bred ut smeten i en braspanna och baka kakan i 150 grader i

1 timme.

Stäng därefter av ugnen. Låt tårtan stå i ugnen till nästa dag.

 

Gör därefter krämen

Koka samman

 

4 äggulor

1 dl socker

1 dl vispgrädde

 

rör i lite vaniljsocker och därefter 150 gr smör

Ställ krämen i kylskåpet till nästa dag.

 

Nästa dag:

 

Dela tårtan - bred på krämen + 2 dl vispad grädde.

 

Ät och va´gla´!

 

----------------------------------------------------------------------------------

Ulla-Britt Ohlsson sockerkaka

 

SOCKERKAKA MED SMÖRKRÄM

2 ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

SMÖRKRÄM

50 g smör

½ dl socker

1 äggula

1 msk vaniljsocker

Kokos

 

Gör så här

Vispa ägg och socker poröst. Blanda

mjöl och bakpulver och rör ner i ägg-

smeten. Tillsätt sist det kokande

vattnet. Häll smeten i en smord och

bröad form. Grädda i 175 grader i

ca 30 minuter.

 

Rör ihop smörkrämen under gräddningstiden.

Pricka den varma färdiga kakan med en sticka och bred på

hälften av krämen som smälter ner.

Låt kakan svalna och bred på resten och strö på kokos.

Njut!

 

----------------------------------------------------------------------------------

Idas bröd

 

2 limpor

 

2 dl grovt rågmjöl

2 dl grahamsmjöl

2 dl vetekli

2 dl vetegroddar

3 dl rågsikt

5 dl vetemjöl

2½ dl havrekross

2 tsk salt

5 tsk bikarbonat

 

Blanda ihop ovanstående

 

Tillsätt: 1½ dl mörk sirap och 1 l lättfil

 

Arbetsgång:

 

Smörj och bröa 2 formar

Grädda 1 tim 20 min i 175 grader C längst ner i ugnen

Stjälp upp bröden med detsamma på galler

Låt svalna övertäckta med form i 20 min sedan övertäckta med bakduk.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Lisa.b´s kladdekaga

 

2 ägg

3 dl socker

1 1/4 dl smält smör (ca 100 gr)

1½ dl vetemjöl

4 msk kakao

1½ tsk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner det smälta smöret, vetemjölet, kakaon och vaniljsocker.

Häll ingredienserna i en bröad form med löstagbar kant.

Grädda ca 35 min i 150 grader.

 

Servera med vispad grädde.

Mums!

----------------------------------------------------------------------------------

Birgits berömda sallad

 

1 stånd grönkål – inte alltför stort- som sköljes och skäres i strimlor ( man kan också ta lika delar grönkål och annan sallad)

2-3 äpplen tärnade

1 rödlök skuren i tunna skivor

 

Marinad:

Lika delar olja och balsamvinäger + ev lite vatten

1 msk honung

Allt blandas och hälles över salladen

 

Till sist strör man hackade valnötter över.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Ingrid Persson-Havenbergs försvinnande goda långpannetårtan

 

10-12 bitar

 

75 gr margarin

1½ dl strösocker

4 äggulor

1½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

5 msk mjölk

1 hg val- eller hasselnötter

 

Maräng:

4 äggvitor

2 1/4 dl strösocker

 

Fyllning:

3-4 dl vispgrädde

ev. frukt eller bär

 

Ugnstemperatur: 150 gr

 

Gör så här:

 

1. Rör margarin och socker poröst, tillsätt äggulorna en i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner det tillsammans med mjölken i äggsmeten.

 

2. Bred ut smeten i en smord bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Strö över hackade nötter.

 

3. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker och bred marängsmeten över tårtan. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 min.

 

4. Stjälp upp tårtan på smord plåt, dra av papperet och vänd tillbaka den. (Hit går tårtan att förbereda, förvara den i långpannan med endast ett smörpapper över.)

 

5. Dela den kalla tårtan i 2 delar, som läggs samman med vispad grädde och ev. frukt strax innan den skall ätas.

 

Ev. rester går bra att frysa.

 


oresundsquiltarna@gmail.com

Välkommen till Öresundsquiltarna